Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Milieu Centraal zet op een rij waar je aan moet denken als je een zonneboiler koopt. Je kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler.

Zonneboiler plaatsen op dak. Zo werkt hetZonnepanelen leveren stroom, zonneboilers warm water. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met 4 personen bespaart jaarlijks zo’n 230 m3 gas en 400 kg CO2-uitstoot.

In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je combiketel of warmtepomp voor warm water.

Lagere energierekening

De zonneboiler bespaart ongeveer 50 procent op je kosten voor warm water. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 230 m3 gas, ofwel 150 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2016). Daarvan blijft zo’n 130 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (8 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

Aantal personen Collector/Voorraadvat (m2/liter)** Aanschafprijs Besparing gas* Besparing euro*
2 2 m2 / 80 liter € 2.500 110 m3 € 60
4 3,5 m2 / 150 liter € 3.300 230 m3 € 130
6 4,7 m2 / 220 liter € 4.300 340 m3 € 200

*Besparing per jaar in m3 gas / euros.
**Bij gemiddeld waterverbruik; wie veel water gebruikt, heeft een groter voorraadvat nodig.

De zonneboiler bespaart ongeveer 50 procent op jouw gasverbruik voor warm water. Zo verminder je je uitstoot van CO2

Minder CO2-uitstoot: goed voor het klimaat

Het gebruik van gas draagt bij aan de klimaatverandering. Een zonneboiler zorgt voor minder CO2-uitstoot en is daarom goed voor het klimaat. In een huishouden van 4 personen bespaar je 400 kg CO2 doordat je minder gas verbruikt. De uitstoot van CO2 door gas en elektra is in een gemiddeld huishouden 4100 kg.

Goede kwaliteit

Elke zonneboiler in de Nederlandse handel is van goede kwaliteit en beveiligd tegen bevriezing en oververhitting. Ze gaan 15 tot 25 jaar mee. Eventuele schade aan een collector wordt meestal gedekt door je opstalverzekering; informeer bij jouw verzekeringsmaatschappij. Verder kun je letten op het Zonnekeur: een keurmerk voor de kwaliteit van zonneboilersystemen.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
  • Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Wordt het water niet warm genoeg, dan springt de naverwarmer bij. Dat is meestal een cv-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.